ȚIGLE DIN CERAMICĂ SAU DIN BETON? Ne răspund experții și clienții CREATON.

Ceramică sau beton – eterna întrebare despre alegerea învelitorii optime pentru acoperiș. Indiferent dacă este vorba de o clădire nouă sau de o renovare - înainte de a începe lucrările la nivelul acoperișului, mai devreme sau mai târziu trebuie luată o decizie în privința tipului de țiglă: din ceramică sau din beton? 
De obicei meșterii contractați prospectează soluțiile, căutând sfaturi de la dealerii de materiale de construcții. 
Care este sfatul cel mai bun pe care îl pot da aceștia clienților?

De la distanță, țiglele de acoperiș din ceramică și cele de beton se pot deosebi cu greu. Pe de o parte, suprafețele țiglelor de beton sunt din ce în ce mai fine, astfel încât seamănă cu țiglele din ceramică. Pe de altă parte, țiglele de acoperiș din ceramică, prezente în mod tradițional în formate mici, sunt acum disponibile și în formate mai mari.

O întrebare obișnuită din partea clienților când vine vorba de alegerea tipului de țiglă pentru acoperiș, este cât de expus la murdărie poate fi acoperișul pentru fiecare din cele două opțiuni. 
În primul rând, ar trebui menționat un lucru: nici cu țiglă din ceramică, nici cu cea de beton nu se poate evita complet formarea mușchilor. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, diferiți factori care țin de mediu (de exemplu, umiditatea excesivă, lipsa expunerii la soare, vegetația care se înalță peste streașină lângă clădire, înclinarea și orientarea acoperișului etc.) pot favoriza creșterea mușchilor.

Protecție ridicată împotriva ploilor prin sistemul special de interblocare

Datorită falţurilor orizontale si verticale, țiglele de acoperiș din ceramică oferă un nivel ridicat de protecție împotriva ploilor. 
De exemplu, țiglele din ceramică marca CREATON utilizează interconectarea cu o tehnologie specială, care, datorită falţurilor sale laterale pronunțate, este menită să prevină în mod eficient pătrunderea apei chiar și când forța vântului este mare și înclinarea acoperișului este redusă. 
Apa reziduală din falţuri este direcționată în jgheaburile din țiglă (partea activa a tiglei) și drenată de acolo.

Montaj flexibil

Acoperirea suprafeței acoperișului cu țiglele din ceramică nu depinde de înclinația acoperișului, ci doar de interblocare.  Acest avantaj este deosebit de important pe acoperișurile plate înclinate. Țiglele de acoperiș din ceramică sunt apreciate în cazul renovării datorită flexibilității în montaj, deoarece pot fi montate pe distanțele deja existente intre leaţuri. Acest lucru reduce timpul de lucru și costurile. Glisajul lateral (de cativa mm) facilitează, de asemenea, montarea.

O soluție naturală

Țiglele de acoperiș din ceramică sunt fabricate din materii prime pur naturale și sunt complet reciclabile. 
Sunt rezistente la intemperii, la razele UV, precum și la îngheț. Acest lucru ne asigură că, și după mulți ani, aspectul estetic deosebit nu se estompează.

Varietate de culori și suprafețe

Lucrurile care erau valabile în trecut și anume că „țiglele din beton sunt negre, iar cele din ceramică sunt roșii” nu mai sunt demult actuale. 
CREATON oferă o mare varietate de culori și chiar modele de culoare închisă, cum ar fi PREMION, sau CANTUS.

Țiglele de acoperiș din ceramică sunt disponibile în diferite variante de suprafață, angobate sau glazurate, precum și într-o gamă largă de culori. Conform normelor, se face distincția între țiglele cu suprafețe naturale roșii, angobate și glazurate. Țiglele roșu natur își obțin culoarea din oxidul de fier conținut în argilă.  Alte opțiuni, disponibile în portofoliul de produse, sunt țiglele realizate în alte culori decât cele din roșu natur, prin procesul Keralis, care este utilizat în fabrica CREATON din Guttau. 

Materiile prime sunt măcinate foarte fin, oxidul de mangan fiind adăugat la materia primă și ars la temperaturi mai ridicate decât de obicei.

Futura  - Roșu Natur

Futura - Roșu cupru angoba

Futura - Roșu smălțuit

Țigla din beton -  modernă și versatilă

Țiglele din beton sunt fabricate din nisip, ciment, apă și pigmenți colorați și sunt considerate foarte convenabile datorită prețului lor atractiv.
În procesul de fabricație, acestea sunt realizate la temperaturi de 60°C și apoi uscate la aer. La fel ca țiglele de acoperiș din ceramică, țiglele de beton sunt, de asemenea, complet reciclabile.

Betonul dispune de proprietăți avantajoase și este ideal pentru soluții eficiente din punct de vedere al raportului preț-calitate. Țiglele din beton marca CREATON sunt extrem de stabile, rezistente la intemperii, impermeabile și rezistente la dăunători și la razele UV. 

CREATON a reușit să îmbunătățească proprietățile produselor din beton, țiglele de beton fiind, prin urmare, mai fine și mai durabile.

Nuanțele țiglelor din beton pot fi ajustate prin adăugarea de culoare. De asemenea, CREATON folosește finisaje speciale, care asigură o suprafață deosebit de netedă, într-o gamă largă de culori. 

Spre deosebire de țiglele ceramice, țiglele de beton se produc fără falţuri superioare si inferioare. Aceasta permite o acoperire flexibilă pe înălțime. Regula aici este: cu cât acoperișul este mai abrupt, cu atât mai multa variație a leţuirii și mai puțină suprapunere. Cu cât acoperișul are o pantă mai mică, cu atât suprapunerea între rânduri este mai mare, deci o variație mică a leţuirii. Deoarece o pantă mică a acoperișului reduce și protecția împotriva ploii, cerințele pentru zona de sub acoperiș cresc.

Modelele HEIDELBERG, VERONA și KAPSTADT de la CREATON îmbunătățesc scurgerea apei și reduc pătrunderea apei.

Atât țiglele din ceramică, cât și țiglele de beton prezintă argumente puternice. Contextul și caracteristicile clădirii, dar și preferințele individuale joacă un rol esențial în alegerea uneia dintre soluții.

Mai multe detalii? CREATON îți stă la dispoziție!

Departamentul de consultanță CREATON

 este disponibil pentru orice întrebări legate de gama de produse, dar și despre ofertele speciale de care aceștia puteți beneficia în această perioadă.