Tradiție și inovație: Transformarea bisericii din comuna Pănet

Comuna Pănet, cu istoria sa bogată și comunitatea vibrantă, a fost martor al unui proiect de restaurare inedit al Bisericii Reformate. Începând din 2018, acest proiect a combinat cu succes elemente ale trecutului cu inovații moderne, culminând cu utilizarea țiglei ceramice “BIBER” CREATON, un exemplu de excelență în domeniul acoperișurilor.

Înainte de renovare, Biserica Reformată din Pănet se afla într-o stare precară. Structura acoperișului era într-atât de degradată încât punea în pericol siguranța enoriașilor: grinzile erau putrede, iar acoperișul ar fi putut să cadă în cazul unor căderi abundente de zăpadă.

A fost necesară o abordare inovatoare pentru a asigura durabilitatea și siguranța clădirii, păstrând în același timp valorile și simbolismul istoric.

Momentul cu cea mai profundă încărcătură emoțională și cu cel mai mare impact în procesul de construcție a fost acela în care enoriașii au fost martorii demontării vechii biserici.

Cu toate acestea, s-au liniștit observând că zidurile au fost reconstruite păstrând același stil, cu ferestre identice cu cele de dinainte. Noua biserică combină grandoarea liniilor clasice cu funcționalitatea și estetica modernă, asigurând un spațiu confortabil și adecvat pentru închinare în secolul XXI. 

Pentru a omagia istoria Pănetului, s-a inclus în design o impresionantă ușă gotică de șapte metri înălțime. În plus, elementele gotice și pietrele istorice provenite, conform arheologilor, de la Mănăstirea Paulină Sfântul Petru, care existau în vechea biserică, au fost meticulos reintegrate. Astfel, tot ce avea valoare istorică și semnificație a fost conservat și restaurat cu respect și atenție la detalii.

Deși aspectul exterior al bisericii evocă tradiția și istoria, în interior, clădirea este dotată cu tehnologie modernă. Elemente electronice, cabluri și țevi de construcție sunt ascunse discret în spatele liniilor clasice. De asemenea, sub acoperiș se găsesc două încăperi adiționale: o creșă și o sală de conferințe, adaptate nevoilor comunității de astăzi.

Pentru a păstra legătura cu trecutul, arhitecții au reconstruit zidurile în stilul original, iar elemente de patrimoniu, precum o ușă gotică înaltă de șapte metri, au fost meticulos integrate în structura nouă. Totodată, biserica îndeplinește acum și cele mai riguroase cerințe de siguranță împotriva incendiilor.

Una dintre cele mai remarcabile caracteristici ale renovării a fost selecția acoperișului. 

Alegerea acoperișului a fost, în mod natural, țigla de tip solzi CREATON, un produs care nu doar că reflectă calitatea și durabilitatea recunoscute a unui producător de top european, dar și se potrivește perfect cu estetica clădirii.

Țigla ceramică “BIBER” a adăugat o notă de eleganță și stil, amintind de arhitectura tradițională, dar și asigurând o protecție optimă împotriva intemperiilor.

Renovarea Bisericii Reformate din Pănet ilustrează armonia desăvârșită dintre tradiție și inovație.

"Biserica reformată din Pănet a fost construită pentru gloria lui Dumnezeu, pentru edificarea sufletelor noastre și pentru slujirea viitorului", a declarat Tibor Kovács, parohul parohiei reformate din Pănet.

Acum, Biserica servește nu doar ca un loc de închinare, dar și ca un simbol al reînnoirii și inovației, păstrând cu mândrie rădăcinile și istoria comunității din Pănet.

 

https://www.creaton.hu/hirek-es-ujdonsagok/a-mezopaniti-reformatus-templom-felujitasa