Școala Gimnazială „Petre Dulfu” din Baia Mare, un monument istoric aflat în centrul vechi al orașului, alături de Muzeul Județean de Artă și Biserica Sf. Treime, a trecut printr-un amplu proces de renovare și restaurare a acoperișului. Construcția școlii a început în anul 1696 și a fost terminată în anul 1748, având o istorie bogată și o arhitectură impresionantă.
În perioada 1788-1809, clădirea a avut diverse funcții: locuință, închisoare, club, primărie și sediu al pompierilor. De-a lungul timpului, aici s-au predat și discipline importante pentru elevii români de diferite naționalități.
Proiectul pentru refacerea acoperișului școlii a fost aprobat în 2018, iar CREATON a fost desemnată pentru a furniza țigla ceramică necesară. Beneficiarul împreună cu montatorul, firma Rustic și cu specialistul de la CREATON au ales sa folosească modelul RONA, acesta potrivindu-se perfect stilului arhitectural al clădirii.
Rustic, montator din Baia Mare, cu experiență de 30 de ani în domeniu, se mândrește cu peste 1000 de proiecte în portofoliu, printre care și acest monument istoric.
Detalii despre proiect
"Restaurarea acoperișului istoric al Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu” a reprezentat o adevărată provocare pentru noi. Am avut responsabilitatea de a demonta și remonta elementele de șarpantă păstrate din secolul al XVIII-lea, având grijă să le plasăm în pozițiile lor originale", a declarat șeful echipei de montatori.
În cadrul proiectului, întreaga șarpantă a fost demontată, iar 75% din totalul acesteia, construită inițial în stil baroc, a fost restaurată și montată pe pozițiile inițiale, după ce toate elementele structurii au fost numerotate și identificate. Restul de 25% din șarpantă a fost reproiectat și confecționat cu material lemnos nou.
S-a montat o izolație de 25 cm peste căpriori, iar întreaga structură din lemn, atât cea restaurată, cât și cea nouă, este vizibilă din podul clădirii. Practic, căpriorii au fost dublați, iar izolația a fost montată între căpriorii de deasupra celor existenți.
Pentru a consolida clădirea, au fost turnate centuri de beton armat perimetrale, transversale și longitudinale, iar pentru planșeul podului s-au utilizat grinzi din lemn lamelar cu grosimea de 70 cm.
"Lucrând la acoperișul Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu”, am avut ocazia să arătăm cum tradiția și modernitatea se pot îmbina armonios.
Cu țigla ceramică RONA de la CREATON, am reușit să păstrăm stilul specific locului, dar și să adăugăm beneficiile modernității, modelul folosit adaptându-se perfect stilului arhitectural al școlii.
Acest proiect ne-a demonstrat că meșterii buni știu să pună în valoare trecutul și să-l adapteze cerințelor de azi, garantând astfel că acoperișurile noastre vor rezista pentru mulți ani de acum încolo.", a adăugat montatorul acoperișului.
Experiența îndelungată în montarea învelitorilor îl recomandă pentru proiecte unice și deosebite.
Țigla ceramică RONA prezintă și alte beneficii care o plasează în topul preferințelor montatorilor și beneficiarilor, printre care menționăm:
Structurarea discretă a suprafețelor mari de acoperiș – datorită designului său, țigla ceramică RONA permite realizarea unor acoperișuri cu suprafețe mari, fără a fi intruzivă sau a afecta estetica clădirii.
Diversitatea formelor – diferitele forme ale secțiunii țiglei permit realizarea imaginativă a acoperișului la cel mai înalt nivel. Astfel, grație decupajului drept sau curbat și suprafaței netede, variantele de utilizare a țiglei ceramice RONA sunt extrem de ofertante.
Realizarea acoperișului în stil modern, elegant, peisagistic sau futurist – indiferent de stilul dorit, țigla ceramică RONA oferă posibilitatea de a crea acoperișuri care să se potrivească perfect cu aspectul general al clădirii.
Un proiect de succes
Refacerea acoperișului istoric al Școlii Gimnaziale „Petre Dulfu” cu țigla ceramică RONA de la CREATON a fost un proiect de succes, care a reușit să pună în valoare atât patrimoniul cultural, cât și potențialul modern al clădirii. Prin utilizarea produselor CREATON, s-a asigurat durabilitatea și eficiența energetică a acoperișului, respectând în același timp stilul arhitectural și istoria clădirii.
Această colaborare demonstrează că tradiția și modernitatea pot conviețui în armonie, oferind exemple de bune practici și inspirație pentru alte proiecte similare în viitor.