CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE COMPONENTE ALE ACOPERIȘULUI ȘI CARE SUNT FUNCȚIILE LOR?

Acoperișul este o structură cu mai multe componente, iar numărul acestora depinde în primul rând de complexitatea arhitecturii sale.

În ansamblul său, acoperișul funcționează ca un sistem elaborat, iar fiecare piesă din acest puzzle bine structurat are rolul său în optimizarea performanței întregului sistem. Drept urmare, acoperișul finisat nu numai că protejează casa împotriva influenței negative a condițiilor meteorologice, dar face diferența vizual, conferind personalitate întregii construcții din punct de vedere estetic.

Mai jos vom trece în revistă elementele individuale ale acoperișului și care este rolul lor.

Componentele acoperișului

Panta acoperișului - când ne uităm la acoperiș, este unul dintre primele lucruri pe care le remarcăm. Termenul desemnează planurile înclinate exterioare pe care se instalează un înveliș (de exemplu țigle ceramice). Fiecare dintre aceste suprafețe formează o zonă separată. Numărul lor rezultă direct din modul în care este concepută arhitectura acoperișului.

Astfel, acoperișurile într-o apă au o singură pantă, acoperișurile în două ape au două pante, etc. În cazul structurilor mai complexe, pot exista și mai multe pante separate. 

Coama orizontală- este muchia creată la joncțiunea a două pante de acoperiș. Se realizează în cel mai înalt punct al acoperișului. Coama este crucială pentru o ventilație adecvată a întregii clădiri, având rolul de a elimina aerul umed care se acumulează sub învelitoare. Pentru a preveni pătrunderea ploii și murdăriei, coama este acoperită cu o țiglă specială, adesea decorativă - așa-numita țiglă de coamă.

Țigla de aerisire pentru conexiune la coamă reprezintă soluția optimă pentru aerisirea acoperișului, în punctul cel mai înalt al său, adică de-a lungul coamei orizontale. Dezvoltarea specială a țiglelor de aerisire pentru conexiune la coamă asigură protecție împotriva ploii și, datorită sistemului lamelar, evacuarea aerului.

 

Frontonul este un fragment de zid de casă, limitat de pante, prezent în unele tipuri de acoperișuri. Forma frontonului depinde de arhitectura acoperișului. În cele mai multe cazuri, forma acestuia este triunghiulară. În cazul clădirilor istorice, frontoanele sunt adesea bogat decorate.

Bordurile de fronton sau lateralele acoperișului sunt, de asemenea, o parte importantă a acestuia. Pe lângă aspectul estetic plăcut, sunt esențiale din punct de vedere al rezistenței acoperișului la furtuni, deoarece sunt dotate cu elemente de fixare care sa reziste la forta vântului și sa impiedice desfacerea planului acoperișului.

Toate accesoriile utilizate pentru realizarea bordurilor de fronton din elemente ceramice sunt rezultatul inovațiilor proprii, produse originale CREATON.

Streașină - marginea inferioară, orizontală a acoperișului, cel mai adesea proeminentă în zona fațadei clădirii. Sarcina principală a acestui element structural este de a proteja pereții casei împotriva ploii care curge pe acoperiș. În acest scop, jgheaburile de drenaj sunt de obicei instalate de-a lungul streșinii.

 

Coama înclinată - pantele se intersectează nu numai în partea de sus a acoperișului, ci și la marginile acestora. La fel ca și în cazul coamei orizontale, acestea sunt acoperite cu țigle de coamă. În plus, în punctul de contact dintre coamele înclinate și coama orizontala, se folosește o protecție specială - o ramificație.
Un caz special este acoperișul în 4 ape. Nu are coamă orizontală, iar toate cele patru coame înclinate converg într-un punct, unde este montată ramificația în 4 axe.

Dolia - vizual este o parte a acoperișului care este opus coamei înclinate. Este un loc unde acoperișurile se întâlnesc într-un unghi obtuz. Acest spațiu concav este expus în special condițiilor meteorologice - printre altele, zăpada se acumulează ușor în ea și se depune acolo. Drept urmare, ar trebui să fie protejat suplimentar împotriva influenței lor.

Fiecare componentă are propria sa funcție în întregul sistem al acoperișului. Expunerea la condițiile meteorologice este, de asemenea, diferită. În consecință, pentru ca acoperișul nostru să rămână rezistent la intemperii, trebuie să ne asigurăm că toate elementele sale sunt asigurate corespunzător. 

Alege sistemul complet pentru acoperiș și vei fi protejat de vremea nefavorabilă pe termen lung!

Esti interesat să afli mai multe despre caracteristicile unice legate de calitatea și durabilitatea țiglei ceramice de la CREATON? 
Apelează cu încredere la Departamentul de consultanță CREATON pentru orice informații legate de portofoliul nostru unic de produse. CREATON dă tonul în 2022!