De ce forma acoperișului influențează calitatea și siguranța acestuia

De ce forma acoperișului influențează calitatea și siguranța acestuia

De ce forma acoperișului influențează calitatea și siguranța acestuia

Există multe lucări de construcții - mai ales în zonele metropolitane industria este în plină expansiune - cu toate acestea, există un deficit de construcții, iar locuințele accesibile sunt destul de rare.
De multe ori, în clădirile cu mai multe etaje, în special în sectorul locuințelor, se construiesc acoperișurile plate, în general din cauza costurilor mai scăzute. 

Ce formă de acoperiș este aleasă depinde adesea de arhitect, de preferințele clientului, dar și de planurile de dezvoltare și de reglementările zonale.
Acoperișul înclinat dă un plus de eleganță și farmec construcțiilor moderne sau clasice și decorează tabloul arhitectural. 

Ce anume face ca acoperișul înclinat sa fie cea mai sigură formă a acoperișului?

Avantaje structurale ale acoperișurilor înclinate

Durabilitatea acoperișurilor: în funcție de materialul folosit, acoperișurile înclinate, au o durată de viață de până la 150 de ani (Creaton garantează acoperișurile ceramice minim 50 ani). Comparativ cu aceasta, durabilitatea acoperișurilor plate este doar de 20 - 40 de ani, în funcție de material.

Rentabilitate mare în timp, datorită unei nevoie reduse de întreținere. Acoperișurile înclinate - în special cele care au la bază țigla ceramică și țigla din beton - pe lângă durata lungă de viață nu au cerințe speciale pentru întreținerea acestora, mai ales când sistemul de acoperiș este unul complet, cu cele mai potrivite accesorii. Amintim aici folia anticondens, accesoriile de ventilație (țigla de aerisire pentru conexiune la coamă, banda de ventilare, etc) și accesoriile de siguranță (cleme contra furtunii, parazăpezile de acoperiș, etc). Iar atunci când accesoriile sunt produse originale, create special pentru a optimiza performanța sistemului pentru acoperișuri, întregul sistem devine un tot unitar, perfect sincronizat, eficient și funcțional. Comparativ cu acoperișul plat, se produce mai puțină umezeală și se deteriorează mult mai puțin în timp din cauza mucegaiului sau a ploilor.

Suprafața acoperișului ca protecție solară: Acoperișul protejează clădirea de lumina directă a soarelui și ne poate oferi răcoarea de care avem nevoie in zilele fierbinti de vară. În plus, acoperișul oferă o protecție suplimentară tuturor elementelor expuse umidității sau ploilor (ex: trecerea fațadei la suprafața acoperișului).

Jgheaburi pentru o drenare mai bună:

Sistemul de scurgere a apei prin jgheaburi și prin burlane de pe acoperișul înclinat este mai sigur, și, de obicei localizat în afara clădirii. Drenajul de pe acoperișul plat se face de obicei prin instalarea revărsărilor de urgență, care trebuie integrate direct deasupra clădirii în stratul de protecție special făcut pentru impermeabilizarea acoperișului plat. Astfel, jgheaburile și burlanele de pe acoperișul înclinat - față de sistemul de scurgere folosit în cazul acoperișului plat - reduc cu mult șansele ca umezeala să pătrundă în structura acoperișului sau în interiorul clădirii. 

Elemente de stăpungeri sigure ale acoperișului pe acoperișurile înclinate: Proiectarea străpungerilor acoperișului, de exemplu pentru conexiuni la antenă sau ventilație poate fi mai sigură pe acoperișul înclinat accesorizat corespunzător.

Avantajele fizicii construcțiilor acoperișurilor inclinate

Acoperișurile învelite cu țiglă din ceramică și țiglă din beton, în special atunci când sunt accesorizate pentru o ventilație corespunzătoare, protejează clădirea de efectele nedorite ale vaporilor, pentru că aceștia pot fi evacuați prin structura acoperișului pentru a ajunge în exteriorul clădirii. Astfel, se evită degradarea structurii de susținere a țiglei, ceea ce poate determina costuri neprevăzute pentru reparația structurii acoperișului. 

În cazul unui acoperiș plat etanș la vapori, capacitatea de difuzie pe suprafața acoperișului este exclusă, ceea ce poate duce adesea la apariția daunelor structurale. Pentru a evita formarea mucegaiului în interiorul clădirii, trebuie avut grijă să se asigure o ventilație manuală controlată și adecvată a spațiilor de locuit.

Avantaje arhitecturale ale acoperișului înclinat:

Spațiu de locuit suplimentar sub acoperiș: pentru acoperișurile înclinate, pantele de la etajul superior pot fi utilizate pentru spații de locuit suplimentare. Acoperișurile abrupte pot fi utilizate ca spații de depozitare în pod sau ca spații de locuit - în special în cazul mansardelor folosite ca încăperi suplimentare, pot fi puse în aplicare concepte de cameră cu un design atractiv și funcționalități diferite.

Creativitatea în cazul unui acoperiș înclinat:

De multe ori, diverse modele posibile pentru un acoperiș înclinat sunt reglementate prin planurile urbanistice zonale și regulamente de construcție. Cu toate acestea, acoperișul înclinat oferă o multitudine de posibilități diferite. În cazul unui acoperiș plat, variantele sunt limitate. 

Libertatea de proiectare de la fațadă la acoperiș:

Trecerea de la fațadă la acoperiș poate fi realizată în diferite moduri în acoperișul înclinat. În funcție de stilul de construcție și de dorințele clientului, există diferite opțiuni disponibile: coșuri de acoperiș de dimensiuni diferite, placări din lemn, placări metalice, plăci de Trespa și fibrociment sau plăci plane.
Opțiunile de proiectare a acoperișului plat sunt extrem de limitate datorită construcției portante a unei plăci de beton armat solid cu foi de profil corespunzătoare.

CREATON înseamnă calitatea totală, experiență și expertiză de peste 130 de ani în cele mai durabile și eficiente soluții pentru acoperișuri.

Când vine vorba despre acoperișurile înclinate, înclinăm să credem că alegerea se va îndrepta către acele sisteme complete, care îmbină calitatea materiilor prime și tehnologia într-un fel unic, durabil, eficient și atractiv atât din punct de vedere estetic, funcțional, dar și prin raportul calitate-preț.